پلاسما چیست؟

فیزیک پلاسما چیست؟

پلاسما یکی از چهار حالت اصلی مواد می‌باشد که با حرارت دادن مواد در حالت جامد، گذار فاز به حالت مایع، گاز و در نهایت پلاسما (در دمای فوق‌العاده زیاد) اتفاق می‌افتد. در حالت پلاسما، به دلیل دمای بالای محیط، برخی یا همه الکترون‌ها انرژی کافی برای خروج از قید پتانسیل هسته اتم‌ها را پیدا کرده و یک گاز یونیزه ایجاد می‌کنند. در نتیجه پلاسما شامل الکترون–یون‌های آزاد است و به همین دلیل رسانای الکتریکی است. از آنجا که در حالت عادی مواد دارای بار الکتریکی خنثی هستند، پلاسما نیز از نظر الکتریکی خنثی است. با توجه به این موضوع که بارهای الکتریکی متحرک میدان مغناطیسی ایجاد می‌کنند، پلاسما می‌تواند دارای میدان مغناطیسی نیز باشد.

دمای پلاسما

معمولا پلاسما به اندازه‌ای چگال نیست که ذرات آن با یکدیگر برخورد زیادی داشته باشند، در نتیجه تبادل انرژی و همدمایی در این حالت مانند حالت گاز اتفاق نمی‌افتد. با اعمال میدان‌های الکتریکی و مغناطیسی امکان دارد پلاسما از حالت تعادل خارج و دسته‌ای از ذرات با سرعت بسیار زیاد در آن تشکیل شود، در نتیجه پلاسما ممکن است در یک زمان دارای چندین دما باشد؛ به همین دلیل دمای یک تاج خورشیدی که از پلاسما تشکیل شده است، می‌تواند به میلیون‌ها درجه برسد، در حالی که دمای سطح خورشید چند هزار درجه است (شکل ۱).

پلاسمای خورشید
شکل ۱. پلاسمای خورشید

برهمکنش‌های الکترومغناطیسی

به دلیل جدایی الکترون–یون در پلاسما برهمکنش‌های الکتریکی و مغناطیسی بسیار تاثیرگذارند. از سوی دیگر، این برهمکنش‌ها در فواصل بسیار بزرگتری نسبت به حالت گاز می‌تواند اتفاق بیافتد، درنتیجه، امواج در پلاسما، یا حرکت نظم‌یافته پلاسما، بسیار حائز اهمیت هستند. یکی دیگر از نکات مهم در این باره آن است که با استفاده از میدان مغناطیسی میتوان پلاسما را در یک جا محدود کرد (شکل۲). از این قابلیت پلاسما در تحقیقات انرژی گداخت استفاده می‌شود.

استفاده از هوای حرارت دیده و یونیزه شده برای متوقف کردن امواج ناشی از انفجار
شکل۲. استفاده از هوای حرارت دیده و یونیزه شده برای متوقف کردن امواج ناشی از انفجار

پلاسما در جهان

پلاسما فراوان‌ترین حالت ماده موجود در جهان است و حدود ۹۹% مواد در جهان قابل مشاهده در این حالت قرار دارند. ستاره‌ها، سحابی‌ها و شفق قطبی که در قطب شمال و جنوب مشاهده می‌شود، از پلاسما تشکیل شده‌اند. به علاوه، در زندگی روزمره ما نیز حضور دارد: جرقه رعد و برق و گاز هادی داخل یک لامپ فلورسنت و چراغ نئون، همگی وابسته به تشکیل پلاسما هستند. به همین دلیل فیزیک پلاسما از موضوعات مورد علاقه دانشمندان برای تحقیق و مطالعه است.

تولید پلاسما

امروزه پلاسما با اعمال ولتاژ بالا بین دو الکترود، عمدتاً در یک محیط گازی با فشار پایین کنترل شده، به عنوان یک روش معمول برای کاربردهای مختلف در زمینه‌های مختلف تولید می‌شود. بسته به اعمال ولتاژ DC (جریان مستقیم) یا AC (جریان متناوب) به الکترودها، پلاسما خواص و کاربردهای متفاوتی پیدا می کند. پلاسمای تولید شده با استفاده از ولتاژ AC معمولاً پلاسما RF نامیده می‌شود که به محدوده فرکانس ولتاژ اعمال شده اشاره دارد که در محدوده فرکانس رادیویی (RF) از ۱۳.۵۶ مگاهرتز تا چندین گیگاهرتز است و توسط ژنراتورهای سیگنال RF ایجاد می شود.

پلاسمای DC در مقابل تولید پلاسمای RF

پلاسمای DC و RF دارای ویژگی‌های عملیاتی متفاوتی هستند که برای پردازش انواع مختلف مواد مناسب است. تفاوت‌های اصلی این دو پلاسما در فشار محفظه، نوع مواد هدف و پایداری پلاسما هستند که در زیر مورد بحث قرار می‌گیرند.

فشار فرآیند

پلاسمای RF را می توان در فشار محفظه پایین‌تر، زیر mTorr 15، در مقایسه با پلاسمای DC معمولی تولید کرد، که میانگین مسیر آزاد (MFP) ذرات هدف پراکنده شده و سرعت رسوب سریع تر را افزایش می دهد.

نوع ماده هدف

پلاسمای RF به دلیل تغییر مداوم قطب الکتریکی و حذف بار جمع شده در سطح هدف عایق، قابلیت لایه‌نشانی کندوپاشی مواد رسانا و عایق را داراست. در مقابل، پلاسمای DC فقط می‌تواند اهداف رسانا را کندوپاش کند. همچنین ایجاد خود سوگیری DC روی سطح هدف در حین کندوپاش RF تأثیر مثبتی بر سرعت کندوپاش دارد.

نگهداری و پایداری پلاسما

پلاسمای RF می تواند زمان‌های عملیاتی طولانی‌تری را بدون نیاز به وقفه‌های تعمیر و نگهداری با قابلیت اطمینان بیشتر در مقایسه با پلاسمای DC فراهم کند. عوامل مؤثر در تشکیل و پایداری پلاسما، مانند ویژگی‌های سیگنال همچون مدت زمان پالس، فرکانس و توان، همراه با فشار محفظه، در ژنراتورهای سیگنال RF که از شبکه تطبیق دقیق RF استفاده می‌کنند، قابل کنترل‌تر هستند. با این حال، پلاسمای DC برای انجام لایه‌نشانیهای ساده رایج تر است.

تشکیل پلاسمای DC وRF
شکل ۳. تشکیل پلاسمای DC وRF

کاربردهای پلاسما

پلاسما را می توان در بسیاری از زمینه ها از لبه علم گرفته تا کاربردهای پزشکی و صنعت مورد استفاده قرار داد. ژنراتورهای پلاسما عمدتاً در موارد زیر استفاده می شوند:

عملیات پلاسمای سطحی

عملیات سطحی مواد مختلف با پلاسما می‌تواند به عملکرد سطوح مختلف کمک کند، که منجر به افزایش خواص آب دوستی/آب گریزی سطح، مقاومت در برابر خوردگی و چسبندگی لایه‌های رسوب شده بر روی آن می‌شود.

صنعت نیمه هادی

پوشش پلاسما و خوردگی را می‌توان در صنایع الکترونیک نیمه هادی مانند ساخت تراشه‌های کامپیوتری، استفاده از فرآیندهای مختلف لایه‌نشانی و اصلاح سطح برای تولید نیمه‌هادی‌های مختلف با خواص متنوع، مانند لایه‌نشانی بخار شیمیایی تقویت‌شده با پلاسما (PECVD) استفاده کرد.

کاربردهای پزشکی

اعمال پلاسما یک روش مفید برای استریل کردن ابزار پزشکی و از بین بردن خطرات بیولوژیکی است. همچنین می‌توان از آن در علوم پزشکی برای توسعه درمان‌های پزشکی جدید، مانند التیام زخم‌ها، درمان سرطان و تسریع بهبود استخوان استفاده کرد.

محافظت از محیط زیست

حفاظت از محیط زیست، پاکسازی منابع طبیعی (هوا/آب/خاک) از پسماندهای خطرناک و آلاینده‌ها مانند میکروپلاستیک و حذف باکتری‌ها و ویروس‌ها از طریق پلاسما امکان‌پذیر است.

لمس کردن یک لامپ پلاسما
شکل۴. با لمس کردن یک لامپ پلاسما الکترون‌ها تمایل دارند از طریق بدن تخلیه شوند

دیگر کاربردهای پلاسما

  • چاقوی پلاسما
  • تلویزیون پلاسما
  • تفنگ الکترونی
  • لامپ پلاسما (گوی پلاسما)
  • رآکتور‌های هسته‌ای
  • پیشران موشک
  • صنایع نظامی

پلاسما و دستگاه‌های لایه نشانی در خلاء

دستگاه‌های لایه‌نشانی در خلاء شرکت پوشش‌های نانوساختار در صورت تمایل کاربر، با قابلیت تمیز کردن سطح با استفاده از پلاسما (Plasma Cleaning) پیش از انجام لایه‌نشانی ارائه می‌شوند. سیستم‌های مگنترون اسپاتر کوتر رومیزی مدل DST1-300، سیستم دوگانه اسپاترکوتر و لایه‌نشان کربن رومیزی با پمپ روتاری (DSCR) و مجهز به پمپ توربو (DSCT) و اسپاتر کوتر سه کاتده مدل DST3 از جمله سیستم‌های لایه‌نشانی تولید شده در شرکت پوشش‌های نانوساختار می‌باشند که دارای قابلیت تمیز کردن سطوح با پلاسما را دارند. در صورت تمایل به آشنایی بیشتر با این محصولات به وبسایت شرکت مراجعه فرمایید.

منابع

  1. https://www.psfc.mit.edu/vision/what_is_plasma
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Plasma_(physics)
  3. https://www.livescience.com/54652-plasma.html
  4. http://thescienceexplorer.com/technology/fourth-state-matter-plasma-technology-improve-bone-healing
  5. https://www.nasa.gov/mission_pages/sdo/multimedia/potw/potw30.html
  6. https://www.nasa.gov/mission_pages/hinode/solar_017.html
  7. https://vactechniche.com/rf-plasma-formation-process/#:~:text=Mechanism%20of%20Plasma%20Generation%20with%20RF&text=Gas%20Ionization%3A%20RF%20energy%20is,ionization%20of%20atoms%20or%20molecules.
  8. Sima, J., Wang, J., Song, J., Du, X., Lou, F., Pan, Y., … & Zhao, G. (2023). Dielectric barrier discharge plasma for the remediation of microplastic-contaminated soil from landfill. Chemosphere, 317, 137815.
  9. Du, ChangMing, and JianHua Yan. Plasma remediation technology for environmental protection. Springer Singapore, 2017.
  10. https://kindle-tech.com/faqs/what-is-the-difference-between-rf-plasma-and-dc-plasma#:~:text=RF%20plasma%20operates%20at%20lower,pressures%2C%20typically%20under%2015%20mTorr.
  11. Park, Sang Eun, et al. “Properties of gallium-doped zinc-oxide films deposited by RF or DC magnetron sputtering with various GZO targets.” Journal of the Korean Physical Society 54.3 (2009): 1283-1287.

Leave a Comment